Meertalig Onderwijs

Traditioneel biedt een Gymnasium het breedst mogelijke talenonderwijs in Nederland; naast Latijn en Grieks ook Nederlands, Frans, Duits en Engels.
Het zelfstandige vak grammatica legt in klas 1 de basis voor alle talen. Op het Camphusianum bestaat er daarnaast nog de keuzemogelijkheid om diverse ERK-certificaten voor Engels (Cambridge Course English for Speakers of Other Languages: ESOL), Frans (Diplôme d’Études en Langue Française: DELF), Duits (Goethe).
Aan deze certificaten wordt in de klas gewerkt, er is gelegenheid om in te schrijven voor een officieel certificaat. Aan deze officiële certificaten zijn examenkosten verbonden.

Spreekvaardigheid en presentatie, door de hele schoolloopbaan nadrukkelijk aanwezig, krijgen speciale nadruk in klas 4 bij Rhetorika, een onderdeel van de Klassieke Talen.

Daarnaast spelen ze een prominente rol binnen onze sterke Debating-cultuur, waarbij jaarlijks ontmoetingen met diverse scholen in Nederland op het programma staan tijdens het Nederlands kampioenschap of binnen het gymnasiale netwerk.

Praktische taalvaardigheid en kennis van de vreemde cultuur worden verder bevorderd door een groeiend programma Internationalisering.
Zo wordt de kracht van ons meertalig onderwijs nog extra versterkt door de samenhang binnen en de contacten buiten de school, waardoor zowel de mondelinge vaardigheid als ook de taalkundige, literaire en culturele kennis als van oudsher naar een hoog niveau worden getild.

Wij kiezen er bewust voor om geen tweetalig onderwijs aan te bieden. Al onze leerlingen kunnen kiezen voor een verdieping van Engels, Frans of Duits en deze verdieping afsluiten met een certificaat van één of meerdere talen.