Studium Generale

Als begaafdheidsprofielschool (BPS) biedt het Camphusianum een aantal keuzemodules, het Studium Generale, aan.

Dit is een lessenserie in 2 periodes in klas 1 en 2 die de leerling de mogelijkheid biedt een of meerdere onderwerpen te kiezen waarin hij zich verder wil verdiepen of waarvan hij denkt dat zijn interesses daardoor wel heel erg worden geprikkeld. Het Studium Generale heeft geen invloed op de overgang (er worden geen cijfers gegeven, omdat het geen standaard schoolvakken zijn). Wel kunnen er bij sommige onderdelen diploma’s en certificaten worden behaald. Voor iedere leerling geldt dat de gevolgde uren worden afgetekend in het schoolportfolio dat zich gedurende zes jaren vult met alle ‘bijzondere’ activiteiten en dat uiteindelijk een aanvulling vormt op het diploma.

Het aanbod biedt uitkomst voor ieders smaak: b.v. Spaans, robotica, biologie, maatschappelijke stage, theatersport, aikido, Russisch, debat, film, sport of verbreding (zie beneden). Tevens kunnen er modules maatschappelijke stage gekozen worden.

Op dit moment gaan de lessen van start in december voor klas 1, in september voor klas 2. Wekelijks volgt de leerling 2 (band)uren op woensdagmiddag als onderdeel van het verplichte lesrooster. Voor sommige modules wordt een kleine vergoeding in rekening gebracht.

Voor de leerlingen die willen en kunnen verbreden, bestaat de mogelijkheid dit binnen de uren van Studium Generale te doen.